Menu Sluiten

Knal en Vuurwerkangst

Cursus knal-en vuurwerkangst voor honden

Knal-en vuurwerkangst
Lag jouw hond op oudejaarsavond weer voortdurend te hijgen en trillen en wilde hij niet meer mee naar buiten om z’n behoefte te doen? Gebeurd dit vaker na het horen van harde knallen, onweer, geweerschoten of vuurwerk?

Dan is deze cursus die start in september 2023 met geluidstrainingen iets voor jou en je hond. 

Een uitleg over hoe het werkt in de hersenen en bepaalde systemen in werking worden gezet in het hondenlijf zijn van belang om te snappen wat er gebeurd bij de hond. 

Als je echt iets aan knalangst/vuurwerkangst wil doen dan moet je daar op tijd mee beginnen. Er bestaan namelijk geen Quick fixen voor dergelijke angst, maar er is wel een manier waarop jouw hond in kleine stapjes meer veerkracht kan opbouwen en je hond dus ook beter zal kunnen omgaan met knallen en vuurwerk. Daar heeft de hond wel mentale ruimte voor nodig. Deze ruimte heeft hij nodig om iets te kunnen leren. Als hij continue in een stressmodus zit, kan de hond geen nieuwe informatie opnemen. Het is niet zo dat je hond de angst voor vuurwerk helemaal kwijtraakt, maar we proberen wel door middel van desensibilisatie de hond beter met het geluid van vuurwerk om te laten gaan. Zodat het een normale schrikreactie wordt waar de hond sneller van hersteld. Hoe doen we dat? Aanbieden van vuurwerk zeer laag gedoseerd en kijken waar de grens ligt waar het voor de hond niet meer comfortabel is. Proberen na het aanbieden van vuurwerk een positieve ervaring eraan te koppelen. Dat kan zijn voor de ene voertjes, een spelletje, stressreductie door aanraking,  hersenenwerk of een positieve steunende interactie met jou zijn. Het is altijd maatwerk en afgestemd op jouw hond. Vandaar dat deze cursus altijd individueel is.

Let wel, zonder angst is het leven gevaarlijk. Maar angst moet niet disproportioneel worden. Dan spreek je echt van een probleem waarbij de hond veel te lange hersteltijd nodig heeft. 

Ook hier kijk ik op een holistische wijze naar de hond, beweging en voeding spelen hierbij ook een rol. Ondersteuning met kruiden, Bach bloesems of etherische oliën kunnen hierbij ook helpen.  

Ben je geïnteresseerd? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek of mail me voor uitgebreide informatie.

 
 
Certificaat vuurwerkangst