Menu Sluiten

Robot of Hond?

Van de week zat ik op een terrasje te genieten van het mooie weer onder het genot van een hapje en een drankje. Ineens hoorde ik roepen, volg, hier, volg, volg. Het trok mijn aandacht en al snel keek ik naar de kant van de weg waar de commando’s vandaan kwamen. Daar zag ik een jongen met een hond lopen. De hond kreeg werkelijk waar geen centimeter ruimte van de jongen. Nee hij moest volgen, volgen, volgen. Er er werd maar aan de lijn gesnukt waarbij de hond hooguit 30 cm ruimte had. De eerste vraag die in me opkwam was:” wat ben je aan het doen? wat ben je de hond aan het leren maar vooral wat is de reden dat je het op deze manier doet? Wil je echt de baas zijn over deze hond? wil je dominant zijn ten opzichte van de hond? denk je dat je een band gaat opbouwen met de hond op deze manier of wil je dat hij bang wordt terwijl je elke 10 seconde een ruk aan de riem geeft? Als hondengedragscoach overvalt mij meteen een gevoel van “dit kan toch anders”. Maar ja, ongevraagd advies zit daar iemand op te wachten? In de casussen tijdens de opleiding hoorde je vaak als honden niet mochten snuffelen of perse langs je moesten lopen, dat moet ik van de hondenschool. Ik vraag me dan altijd af, van wie is de hond? wat wil je hem leren? en op welke manier? je hond is geen robot die net zo goed als wij wel eens wat persoonlijke ruimte wil hebben, wil kunnen snuffelen om informatie door middel van geuren op te nemen. Je zou het allemaal willen vertellen, maar…..ongevraagd advies. Dat is het nadeel van een hondengedragscoach. Het zien van zoveel dingen die mensen met hun hond doen, wat ook op een andere manier geleerd kan worden. Ik hoop dat ze me ooit weten te vinden voor advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *