Menu Sluiten

Kinderen en een hond

Leren om respectvol met elkaar om te gaan

kind en hond

Als er een pup of volwassen hond in een gezin komt kan het zijn dat er al kinderen aanwezig zijn.

Het is begrijpelijk dat kinderen blij zijn met hun nieuwe harige vriendje. Ze zouden het liefst de hele dag samen met de pup of volwassen hond willen spelen. Maar je pup heeft heel veel slaap nodig.

Je pup of volwassen hond en je kind(eren)  hebben samen veel te leren. Het is dus zaak dat deze respectvol met elkaar om kunnen gaan. Je mag je pup of hond leren rustig met kinderen om te laten gaan. Maar je kind mag ook leren om op een diervriendelijk, respectvolle en positieve manier met je pup of volwassen  hond om te gaan. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk een bijtincident te voorkomen.

 

Kind & Hond

Het is een veel besproken, maar vaak ook gevoelig onderwerp; de combinatie kind en hond. Wanneer er sprake is van deze combinatie hebben we met veel meer partijen te maken dan alleen het kind en de hond. Ook de hondeneigenaar en de ouder/verzorger van het kind spelen een belangrijke rol. Wat de situatie ook is, het is belangrijk om hierover na te denken, risico’s te vermijden, te zorgen dat iedereen zich veilig voelt en dat er duidelijke afspraken zijn.

Veilige plek

Zorg dat de hond een veilige plek heeft en dat dit een plek is waar hij zich ook daadwerkelijk veilig voelt. Bij een pup gebruiken we hiervoor vaak de Bench, de hond weet dat hij op deze plek rust kan vinden en veilig is. Vaak wordt wanneer de hond ouder is de Bench weggehaald of vervangen door een mand/kussen. De vorm maakt niet heel veel uit, de locatie wel! Zorg dat het op een rustige plek staat, waar wel een fijn overzicht is. Een hoek van de kamer, naast een bank of juist in de keuken zijn vaak van dit soort plekken. Daarentegen is het wel prettig als de plek rustig is, dus niet waar de kinderen heen en weer rennen of in het looppad tussen de keuken en de woonkamer. Honden vinden het vaak prettig wanneer 1 of 2 zijdes ergens tegen grenzen, bijvoorbeeld een muur, zodat ze die plek niet in de gaten hoeven te houden. Maak duidelijke afspraken over wat er wel of niet kan wanneer de hond op zijn veilige plek ligt. Op het moment dat de hond daar is, mag er geen aandacht gegeven worden. Dus niet aaien, geen speeltjes brengen, niet gaan roepen etc. De hond ligt te rusten en heeft recht op rust.

Veiligheid

Het kan niet voldoende benadrukt worden; veiligheid voor alles! Laat kinderen en honden nooit alleen, je weet niet wat er gebeurt. Zowel de eigenaar van de hond als de ouder/verzorger van het kind zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de hond en het kind. Helaas zie ik het vaak dat de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de hond wordt gelegd, terwijl ook kinderen onvoorspelbaar zijn en een potentiële bedreiging in de ogen van de hond. We kennen denk ik allemaal het voorbeeld waarbij kinderen een de oren en staart van een hond trekken en van de hond verwacht wordt dat hij dit allemaal accepteert, want ja, die kinderen zijn er nou eenmaal en dit is wat ze doen. NEE!!! De veiligheid ligt voor een heel groot deel in het opvoeden van kinderen hoe ze met honden horen om te gaan. In de situatie van hond & kind zijn dus zowel eigenaar als ouder/verzorgen verantwoordelijk voor de veiligheid.

Combinatie kind, hond en eten

In het geval van eten, of dit nou van de hond is of van het kind, zorg dat er rust is. Een hond wat iets lekkers uit de handen pakt van een kind kan voor frustratie zorgen bij het kind. Deze zal het eten misschien terug willen pakken, gaan huilen of misschien zelfs uit boosheid de hond pijn gaan doen.

Andersom mag een kind ook nooit in de buurt komen van een hond die iets lekkers heeft of aan het eten is. Dit geldt overigens niet alleen voor kinderen Laat de hond met rust en geef hem tijd om zijn eten op te eten of lekker te kluiven. Als volwassene kan je eventueel een kluif die nog niet op is, maar die wel in de weg ligt weghalen of verplaatsen, sta dit kinderen echter nooit toe! Dit is van de hond. Theorieën over baknijd voorkomen door de bak steeds even weg te halen en terug te plaatsen of de hand in de bak te houden zijn onzin. Sterker; dit kan juist baknijd bevorderend werken. Wanneer een hond altijd op zijn hoede is wanneer je in de buurt bent, omdat je misschien wel eten gaat weghalen, zorgt voor spanning. De enige juiste manier is gewoon niet aan het eten komen, dit is van de hond, dit heeft hij gekregen en mag hij dus opeten.

 

Kinderen en rijgedrag:

Kinderen kunnen voor flink wat stress zorgen bij een hond. Dit is natuurlijk niet alleen negatieve stress. Een behoorlijke staat van opwinding kan bereikt worden. Maar vaak gaat het over “negatieve” stress, de hond vindt dingen die gedaan worden spannend, maar ook het kind zelf is misschien wel spannend voor de hond. Kinderen zijn vaak druk maar vooral onvoorspelbaar. Hier kan rijgedrag door ontstaan. Het is uiteraard niet leuk maar straf je hond niet. Roep hem rustig bij je, haal hem uit de situatie of leidt af en breng de hond naar een veilige, rustige ruimte. Het is zelden seksueel of dominant gedrag!!

Kinderen en afpakken speelgoed:

Omdat kinderen over het algemeen druk en onvoorspelbaar zijn, kunnen honden daardoor overprikkeld of gestrest raken. Het brengt altijd opwinding met zich mee. Kinderen zijn dan voor de hond “de stressor”. Kinderen doen dit niet bewust natuurlijk, maar honden kunnen dit als lastig ervaren. Ze willen dat in drukke omstandigheden de kinderen stoppen met druk doen, maar zijn ze zichzelf wel bewust dat het niet de bedoeling is om de kinderen te “pakken”. Daarom pakken ze iets anders. Een speeltje, een bal of wat dan ook. Zo proberen ze zichzelf kalm te krijgen. Maar natuurlijk ook een vorm van aandacht vragen. Je wil dat speeltje terug en rent er vaak achter aan. Een leuk pakspelletje natuurlijk. Ruilen met waar de hond wel mee mag spelen is een optie, maar er geen aandacht aan schenken ook. Dan is het niet meer leuk voor haar, geen reactie.

Je kunt de hond ook een favoriet speeltje geven. Maak haar hiermee bekend en vertrouwd mee. In begin veel mee spelen. Geef het speeltje een naam en oefen dat met te komen brengen naar je. Zo kun je zowel bij bezoek als bij kinderen de aandacht ergens anders op leggen. Je kunt dan aan de hond de opdracht geven de knuffel (bv konijn) te halen. Zo verleg je de aandacht en ze pakt iets wat wel mag.