Menu Sluiten

Hond en Autisme

Begeleiding hondengedrag voor mensen met autisme

Vaak wordt voor jongeren/jongvolwassenen met autisme een hond aangeschaft. Logisch want een hond kan  positief bijdragen aan het welbevinden van een persoon met autisme. Vaak is dat ook zo,  maar soms loopt het heel anders dan dat men verwacht had. Daar waar gedacht wordt dat een hond  een troostende en rustgevend invloed zou hebben, kunnen ze wel eens elkaars gedrag negatief versterken.

Er is een heel verschil tussen een hond die van pup af aan in een gezin terecht komt of een hond die op latere leeftijd geplaatst wordt. Verstandig zou het ook zijn als er aandacht geschonken wordt aan raskenmerken van de hond. Dingen die erg belangrijk zijn bij de keuze van een hond. Helaas worden deze wel over het hoofd gezien en kijken we vooral hoe leuk en mooi de hond eruit ziet. Tegenwoordig zien we een enorme toeloop van honden die vanuit het buitenland naar Nederland gehaald worden.

Daardoor wordt vaak vergeten dat deze honden op straat geboren zijn of onder erbarmelijke omstandigheden. Het trieste hiervan is dat ze hebben moeten “over” leven en dat ze in een shelter terecht gekomen zijn voordat ze naar Nederland kwamen. We laten ons leiden door zielige hondensnoetjes op alle sites waar deze honden aangeboden worden zonder te realiseren wat deze hondjes hebben meegemaakt en de gevolgen daarvan in hun gedrag kunnen zijn. 

Ze hebben vaak geen opvoeding gehad en moeten daarom hier echt helemaal opnieuw beginnen. Leren wat wel en niet wenselijk gedrag is, en zich aanpassen aan het gezin waar de hond in is terecht gekomen. De meeste van deze honden zijn in het bezit van een  “traumatische” rugzak. Daardoor zal je veel tijd en energie in de “her”opvoeding moeten steken.

Belangrijk is dat je weet wat de lichaamstaal van de hond betekend. Wat bedoelt de hond, wat zie je? Wat wil de hond? Weten wanneer het genoeg is voor de hond, wanneer hij rust of steun nodig heeft. Maar ook wat wil je hem leren?  Uiteraard is dat niet alleen van toepassing op de honden uit het buitenland, dit geldt voor alle honden.

Jongeren en jongvolwassenen met ASS zijn vaak gebaad bij structuur  om goed te kunnen functioneren. Bij honden is dat ook het geval. Controleerbaarheid en voorspelbaarheid geeft veel houvast aan de hond. Daarom zal degene met ASS  goed moeten weten hoe hij/zij met de hond om zal moet gaan.  Anders kan het gebeuren  dat er problemen ontstaan. De hond reageert niet altijd hetzelfde dus dat vraagt inzicht en aanpassingsvermogen in dit soort situaties.

Naast het werken als hondengedragscoach, ben ik ook coach van jongeren en jongvolwassenen met het autisme spectrum stoornis. Mocht je daar meer over willen weten dan verzoek ik je om een kijkje te nemen op mijn andere website www.teamkaneatwork.nl